ساختار رنگ در چاپ پارچه

در قلب هر پروژه چاپی دستیابی به بالاترین کیفیت تصویر ممکن و توجه به ساختار رنگ در چاپ پارچه بزرگ ‌ترین نکته ای است که تولید کنندگان باید به آن توجه کنند. برای رسیدن به این هدف تمام فاکتورهایی که در چاپ مهم هستند باید به‌ طور کامل سهم خود را برای اطمینان از یک نتیجه موفق انجام دهند.

 علاوه‌ بر فناوری چاپ استفاده ‌شده، مرکب ها و بستر مناسب برای ایجاد چاپ خوشایند عوامل دیگری که باید در مورد کیفیت چاپ و تصویر در نظر گرفته شود یکی وضوح کافی برای بزرگ کردن تصاویر بر روی بستر نسبت ‌به تصویری که در مانیتور مشاهده می ‌کنید و دیگری درک تفاوت ساختار رنگی بین این دو قسمت است.

ساختار رنگی چاپ

به‌ طورکلی ۲ ساختار رنگی RGB برای دنیای وب و فضای رنگی CMYK تحت عنوان ساختار رنگ در چاپ پارچه تعریف شده ‌است. مرکب هایی که چاپگر ها استفاده می ‌کنند از نوع سیستم CMYK است و تصاویری که آن را روی مانیتور می‌ بینید و قصد چاپ آن را دارید در طیف رنگی RGB قرار دارد. حال بیایید این ۲ ساختار را بررسی کنیم و ببینیم تفاوت این  دو در چیست و چرا آن رنگ ‌هایی که در مانیتور می ‌بینیم به‌ هنگام چاپ متفاوت ‌تر به ‌نظر می ‌رسند.

  • ساختار RGB

سیستم رنگی RGB متشکل از سه رنگ Red قرمز، Green سبز و Blue آبی است که برای ایجاد رنگ‌ هایی که در صفحه نمایش تلویزیون مانیتور کامپیوتر و گوشی‌ های خود می‌ بینیم با یکدیگر ترکیب می‌ شوند. شدت در هر رنگ می ‌تواند بین ۰ تا ۲۵۵ باشد. زمانی که هر ۳ مؤلفه رنگ صفر باشد رنگ مشکی را داریم و زمانی ‌که هر ۳ بیشترین میزان خود یعنی ۲۵۵ را داشته باشد رنگ سفید ظاهر می‌ شود. این بدان معنا است که بیش ‌از ۱۶ میلیون رنگ در این سیستم، با ترکیب این سه رنگ وجود دارد.

این سیستم به سیستم افزودن رنگ نیز معروف است، چرا که با افزودن رنگ ‌ها به یکدیگر و زیاد شدن و کم شدن شدت آن رنگ‌ ها در مانیتور تغییر می ‌کنند. ازآنجایی ‌که RGB براساس فناوری ساطع کننده نور طراحی ‌شده است می ‌دانیم که نمی ‌توان آن را روی پارچه و یا هر نوع چاپ دیگری بکار برد. بنابراین برای چاپ ناچار به استفاده از ساختار رنگی CMYK هستیم.

  • ساختار CMYK

سیستم رنگ CMYK مخفف 4 رنگ فیروزه ای Cyan، سرخابی Magenta، زرد Yellow, سیاه Key color است و حالت رنگی است که توسط تجهیزات چاپ  برای ایجاد گرافیک و تصاویر تمام‌ رنگی بر روی  پارچه، بنر و هر بستر چاپی دیگری استفاده می ‌شود. فرآیند چاپ شامل ترکیب مقادیر مختلف از مرکب های رنگی از این ۴ رنگ است که برای طیف کاملی از رنگ ‌ها استفاده می‌ شود.

دلایل استفاده از ساختار CMYK در چاپگرها

همانگونه که اشاره شد صفحه نمایش کامپیوتر از رنگ  های قرمز، سبز و آبی (RGB) استفاده می کند. در واقع، هر سیستم تصویری با استفاده از نور ساطع شده به این سه رنگ مانند یک پروژکتور دیجیتال طیف رنگ ها را بازتولید میکند. با RGB زمانی که هیچ نوری ساطع نمی شود رنگ مشکی را داریم در حالی که مخلوط کردن هر سه رنگ با شدت یکسان باعث تولید رنگ سفید می شود. در بین این ترکیب شدت‌ های مختلف یک، دو یا سه رنگ اصلی کل طیف رنگ‌ هایی را که روی صفحه می ‌بینید تولید می‌ شود.

مشکل این است که وقتی می خواهید تصویری را به پارچه و یا هر بستر دیگری که قصد دارید روی آن تصاویر مد نظر خود را منتقل کنید، این سیستم کار نمی کند. از آنجایی که بستر مورد نظر همچون مانیتور نور ساطع نمی کند، اگر جوهر های قرمز، سبز و آبی را با هم روی آن قرار بگیرد، یک رنگ قهوه ای گل آلود به دست می آورید، نه سفیدی که در مانیتور می بینید و اگر جوهر را اعمال نکنید، بستر به رنگ خود باقی می ماند نه سیاه. بنابراین برای چاپ روی کاغذ از فرآیند چاپ CMYK استفاده می شود.

تفاوت ساختار CMYK و RGB

تا به حال، امکان آوردن فضای رنگی چند وجهی و درخشان RGB روی کاغذ یا سایر بسترها در یک فرآیند چاپ وجود ندارد. به عنوان یک سیستم رنگی افزودنی، RGB برای رسانه های نورانی مانند صفحه نمایش یا پرتوها در نظر گرفته شده است. RGB رنگ های روشن هستند، درک رنگ با مخلوط کردن نور ایجاد می شود. به همین دلیل است که به آن مدل رنگ افزودنی نیز می گویند. هر چه رنگ بیشتر استفاده شود، تصویر روشن تر می شود. اگر از هر سه رنگ اصلی 100% استفاده کنید، سفید خواهد شد.

در مقابل، CMYK مدل تفریقی است به این معنی که هر تصویر ازسه رنگ فیروزه ای، سرخابی و زرد و همچنین رنگ کلیدی سیاه تشکیل شده است که روی پس زمینه ای روشن و معمولاً سفید چاپ می شود. هرچه رنگ بیشتری اعمال شود، نتیجه تیره تر خواهد بود. رنگ کلید ضروری است زیرا استفاده 100٪ از فیروزه ای، سرخابی و زرد باعث ایجاد سیاهی واقعی نمی شود، بلکه فقط قهوه ای تیره ایجاد می کند.

هنگام استفاده از رنگ های فرآیند CMYK نمی توان همه رنگ هایی  را که در فضای رنگی مانیتور می بینید را چاپ کنید. تقریباً 40 درصد از رنگ ‌ها در ساختار واقعی چاپ با CMYK خارج از محدوده و غیرقابل چاپ هستند. همه دستگاه های چاپ محدود به تعداد رنگ هایی هستند که می توانند تولید کنند و این در برندهای مختلف نیز متفاوت است.

اگر سعی کنید آن رنگ‌ های نقطه ‌ای خاص را با استفاده از CMYK بازتولید کنید، متوجه می ‌شوید که تنها حدود 60 درصد از رنگ ‌های نقطه‌ ای را می ‌توان با استفاده از مجموعه مرکب CMYK به طور دقیق با رنگ مانیتور مطابقت داد. مشکل این است که تعداد کمی از سیستم های چاپ دیجیتال می توانند تمام مرکب های رنگی را در دستگاه چاپ کنند. به همین دلیل، سیستم ‌های چاپ بیشتری شروع به استفاده از چیزی کرده ‌اند که به آن طیف رنگی گسترده می‌ گویند، به این معنی که رنگ‌ های پایه سنتی CMYK با نارنجی، سبز و بنفش تکمیل می ‌شوند.

با استفاده از یک مرکب رنگی گسترده در ماشین چاپ، بسته به زیرلایه‌ هایی که استفاده می ‌شود، می ‌توان حدود 90 درصد از ساختار رنگی CMYK  را بازتولید کرد.

استفاده از نمایه ICC برای تطبیق ساختار رنگ

تطبیق رنگ های RGB و CMYK یعنی تصاویررنگی که در مانیتور می بینید و قرار است برروی پارچه چاپ کنید را با استفاده از سیستمی به نام نمایه ICC می توان انجام داد تا مطمئن شد رنگ تا چه حد به حالت RGB بیشترین شباهت را دارد.

کنسرسیوم بین المللی رنگ که این فناوری را معرفی کرد بیش از25 سال است که تأسیس شده اما به دلایلی این فناوری مدیریت رنگ به طور کامل درک نشده است یا در تمام بخش های هنرهای گرافیک استفاده نمی شود. اجرای صحیح آن سبب می شود که هر چاپگری  بتواند با استفاده از فناوری ICC تا حد زیادی بهینه شود و توضیح می دهد که دستگاه قادر به باز تولید چه طیف رنگی است.

به عنوان مثال اگر تصاویر خود را در Adobe RGB ذخیره کنید، در طیف رنگی حدود 1.2 میلیون رنگ کار می ‌کنید. اگر آنها را به‌عنوان sRGB ذخیره کنید در عوض، در طیف رنگی کوچک‌ تری با حدود 800000 رنگ کار می ‌کنید. هر دستگاه چاپی محدودیت هایی برای باز تولید طیف رنگی دارد، به این معنا که چه تعداد رنگ منحصر به فرد در فضای رنگی آن وجود دارد.

اگر هنگام ایجاد آثار هنری خود از Adobe Creative Cloud یا موارد مشابه استفاده می کنید، می توانید تنظیمات رنگ را طوری تنظیم کنید که از نمایه های ICC صحیح استفاده کند.

شرکت فبتاک برترین عرضه کننده انواع دستگاه چاپ پارچه و تمامی ملزومات آن از جمله مرکب سابلیمیشن و کاغذ سابلیمیشن در ایران است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع چاپگرها و اطلاع از قیمت و خرید کاغذ سابلیمیشن و همچنین مرکب سابلیمیشن با بخش کارشناسان فروش فبتاک در تماس باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *