شناخت انواع پارچه پیش از خرید دستگاه چاپ پارچه چه برای افراد مبتدی که تازه به این بازار روی آورده اند و چه برای کسانی که مدت هاست وارد این تجارت شده اند مفید است. برخی محصولات و پارچه ها راحتتر چاپ را می پذیرند و برای فرآیند چاپ مناسب تر هستند. شروع کار چاپ با پارچه های کم دردسر و راحت تر شما را به سمت سرمایه گذاری ایمن تر و موفق تر سوق می دهد. لذا در این مطلب قصد داریم شما را به انواع پارچه قابل چاپ و مناسب برای این حوزه آشنا کنیم.
انواع پارچه مناسب برای چاپ
انواع پارچه های مناسب برای صنعت چاپ در دو دسته بندی خلاصه می شوند.
پارچه طبیعی
از زمانی که مردم به فکر پوشیدن لباس برای خود بوده اند از تمام موارد موجود در طبیعت نظیر پشم، پنبه، ابریشم استفاده می کردند تا از الیاف مناسب برای ساخت پوشاک بهره ببرند. تا به امروز پارچه های تولیدی از دسته بندی پارچه های طبیعی گزینه ای محبوب در صنعت مد و پوشاک هستند.
پارچه مصنوعی
پارچه های مصنوعی دارای الیافی ساخته دست بشر هستند. لباس هایی با الیاف طبیعی همیشه مناسب برای تمام حوزه ها و احتیاجات صنعت پوشاک نبودند، لذا با روی کار آمدن تکنولوژی های پیشرفته بشر موفق به تولید پارچه هایی با الیاف مصنوعی گشت تا برای کاربرد هایی هم چون لباس های ورزشی ایده آل باشند. لباس هایی با پارچه مصنوعی نرمتر و انعطاف پذیرتر از پارچه های طبیعی هستند و ماندگاری بیشتری نسبت به آن ها دارند. همچنین در دفع عرق، رطوبت و خنک نگه داشتن بدن نیز موفق عمل می کنند.
معرفی انواع پارچه قابل چاپ
تقسیم بندی پارچه ها را بر اساس الیاف تشکیل دهنده و نوع ساختار آن که می تواند بافته شده و کش دار باشند نام گذاری میکنند.
در ادامه لیستی از انواع پارچه موجود و مناسب برای صنعت چاپ آورده شده و شرح مختصری از هرکدام ارائه خواهد شد.
پنبه یا کتان
پنبه یک الیاف طبیعی است که به صورت ویژه به دلیل کنترل بالای رطوبت، راحتی و دوام برای پوشاک در صنعت مد استفاده می شود. الیاف پنبه را با دستگاه می بافند تا پارچه آن را تولید کنند. لباس های پنبه ای یک لباس مناسب برای روزمره است و مراقبت از آن نیز ساده است. گاهی اوقات الیاف پنبه را با الاستین ترکیب می کنند تا پارچه کش دارتر شود و بدین صورت پارچه های پلی پنبه تولید می کنند.
با دستگاه های پرینترهای جوهر افشان می توان به صورت مستقیم چاپ با کیفیت بر روی آن انجام داد.
پشم
پارچه پشمین به دلیل استفاده از الیاف حیوانی کمی مودار با بافت شل است. برای چاپ بر روی پشم یک نکته را باید در نظر گرفت، این که هد های چاپگر باید تا حد امکان دور از بستر چاپ قرار بگیرند.
ضخامت نخ پشمی زیاد است بنابراین باید به دور از نازل در چاپگر قرار بگیرد تا سبب آسیب به آن نشود. برای انتخاب و بکارگیری چاپگر صحیح دستگاهی را بکار ببرید که قابلیت تنظیم هد از بستر چاپ را داشته باشد. چاپگر منتخب باید توانایی و قابلیت حفظ فاصله چهار میلی متری هد از پارچه پشمی را داشته باشد. برخی دستگاه ها هدهای قابل تنظیمی دارند که به شما اجازه می دهند دستگاه را برای چاپ بر روی اکثر متریال حتی پارچه های پشمی نیز تنظیم کنید.
ابریشم
یکی دیگر از پارچه هایی با الیاف طبیعی که می تواند به عنوان یک ماده مناسب برای چاپ دیجیتال استفاده شود ابریشم است. ابریشم پارچه ای ظریف و گران قیمت است. گاهی با مواد و الیاف پلی استری ترکیب می شود که ساتن ابریشم نام دارد. یکی از پارچه های ترکیبی و مبتنی بر ابریشم شیفون نام دارد که نوعی پارچه سبک و شفاف است. شستشو پارچه ابریشمی باید توسط دست صورت بگیرد.
ابریشم را با جوهرهای واکنشی که سرعت چاپ را افزایش می بخشد و یا جوهرهای اسیدی که طیف رنگ گستردهای دارد می توان جوهر افشانی کرد تا طرح های چاپی جذاب بر روی آن نقش ببندد.
ویسکوز یا ریون
ویسکوز یا ریون پارچه ای است که بین پارچه های طبیعی و مصنوعی قرار دارد. گاهی اوقات تشخیص پارچه ویسکوز از پنبه نرم و یا پلی استری دشوار است. این نوع پارچه به اندازه پنبه قابلیت تنفس ندارد. در هنگام خیس شدن منقبض و جمع می شود و از پلی استر و پنبه سنگین تر است. این پارچه یکی از مواد چاپ دیجیتال است که به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد.
پلی استر
در چند سال گذشته پلی استر به یک پارچه محبوب در صنعت مد تبدیل شده است. پارچه های پلی استری به خوبی در برابر سایش و شستشو مقاوم است و چروک نمی شوند. از معایب آن ها این است که در گرما به راحتی با آن ها عرق می کنیم چون به اندازه الیف طبیعی خنک نیستند. البته ویژگی های آن در طی سالهای اخیر ارتقا یافته و چنانچه نوع مناسب و با کیفیت از آن را انتخاب کنید تقریباً هر نوع پوشاکی را می توان به آن تولید کرد.
با چاپگرهای جوهر افشان نمی توان به خوبی بر روی آن چاپ انجام داد، چرا که سبب آلودگی چاپگر به سبب تولید غبار جوهر در آن میشود.
در صنعت چاپ یک روش موفق برای چاپ بر روی پارچه های مصنوعی و پلی استری چاپ سابلیمیشن و روش انتقال حرارتی و استفاده از مرکب و کاغذ سابلیمیشن است.
چاپگرهای سابلیمیشن نوع گران تر اما موفق تری از دستگاه های چاپ پارچه هستند و به طورکلی چاپ سابلیمیشن بر روی پارچه های پلی استری نسبت به چاپگرهای دیگر پایدارتر و ماندگارتر است.
لیکرا پلی آمید
پلی امید لیکرا نوعی پارچه است که عمدتاً برای لباس شنا استفاده می شود. امکان استفاده به عنوان متریال مناسب و سازگار با مرکب های اسیدی را داراست. چاپ با استفاده از آن ها بالاترین درخشندگی رنگ و ثبات شستشو و مقاومت در برابر آب شور و کلر را دارد.
کرپ
کرپ نوعی پارچه بافته شده است که می تواند از ترکیب الیاف پشمی و پلی استری باشد. پارچه کرپ از نخ پیچیده ای تولید می شود که بافت و تار و پود آن به سختی دیده شده و بسیار منسجم است و ضخامت های متفاوتی دارند. کرپ یک پارچه محبوب برای چاپ محسوب می شود.
کدام دستگاه برای چاپ پارچه های ترکیبی مناسب تر است؟
امروزه تقریباً در تمام پارچه ها می توان فرآیند چاپ را با یکی از دستگاه های چاپ اجرا کرد. اما کیفیت چاپ به انتخاب صحیح چاپگر، مواد و ملزومات متناسب با نوع پارچه و دستگاه برمیگردد.
یک نمونه مهم پارچه های ترکیبی و مخلوط هستند که از دو نوع مواد مختلف و یا بیشتر تشکیل شده اند، که می تواند دستگاه های چاپ دیجیتال را به چالش بکشند.
به دلیل این که در هر بار تنها یک مرکب می توان در هر چاپگر استفاده کرد، از آنجاییکه الیاف متفاوت تنها به مرکب سازگار با خود نیاز دارند برای این پارچه های میکس شده باید از مرکبی استفاده کرد که برای موادی که درصد بیشتری از پارچه را تشکیل داده است مناسب و سازگار باشد.
در غیر این صورت مرکب به مواد دیگری که در پارچه به کار رفته نچسبیده و سبب رنگ پریدگی و عدم پذیرش چاپ می شود.
به عنوان یک قاعده کلی چاپگر های دیجیتال جوهر افشان می توانند بر روی موادی با حداقل ترکیب ۷۰ به ۳۰ سازگار با چاپ موفق شود. به عنوان مثال پارچه ای با ترکیب ۷۰٪ پلی استر و ۳۰٪ پنبه برای چاپ روش سابلیمیشن مناسب است، در صورتی که اگر درصد پنبه بیشتر باشد و این ترکیب ۵۰ به ۵۰ باشد دیگر این روش از چاپ کیفیت لازم را نخواهد داشت.
کدام پاچه برای چاپ بهتر است ؟
از آنجایی که پارچه های الیاف طبیعی مانند تی شرت های نخی راحت تر از پارچه های مصنوعی، مایعات و مرکب را جذب می کنند چاپ بر روی آن ها آسان تر بوده و تنها به پرینتر جوهر افشان و روش چاپ مستقیم وابسته است.
اگر مبتدی هستید و تجربه کافی در این زمینه را ندارید، پارچه های الیاف طبیعی بهترین انتخاب برای شروع هستند. چاپ بر روی پارچه های مصنوعی مهارت بیشتری را می طلبد چرا که فرآیندی چند مرحله ای است و به برخی دستگاه های پیشرفته و گرانتر نظیر پرینتر های سابلیمیشن، کلندر سابلیمیشن، دستگاه پرس حرارتی و سایر ملزومات آن وابسته است.
فبتاک برترین ارائه دهنده انواع دستگاه و ملزومات چاپ روی پارچه پاسخگوی تمامی نیاز های شما صنعتگران گرامی است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان فبتاک تماس حاصل نمایید.
بدون دیدگاه