آموزش کار با دستگاه چاپ روی پارچه

امروزه بر خلاف روش ‌های قدیمی، چاپ روی پارچه و البسه دیگر کار سخت و طاقت‌ فرسایی نیست. با ظهور و گسترش دستگاه‌ های مدرن چاپ دیجیتال روی پارچه انجام این فرآیند به‌ صورت خودکار صورت می پذیرد.

 چنانچه قصد ورود به این حوزه را دارید و یا نیاز به آموزش جامع در خصوص کار با دستگاه چاپ روی پارچه دارید. در این مطلب آموزش کار با دستگاه چاپ روی پارچه و هر کدام از متد های چاپ آورده شده اند که با خواندن آن اطلاعات مفیدی در این مورد به دست خواهید آورد.

 اما پیش ‌از قصد داریم بیان کنیم که چاپ پارچه چیست و انواع دستگاه‌ های چاپ و نحوه کار با آن‌ ها را معرفی کنیم.

معرفی چاپ روی پارچه

چاپ پارچه فرآیندی است که در طی آن طرح ‌های رنگی و الگو های پیچیده توسط دستگاه ‌های مدرن بر روی پارچه اعمال می‌ شود. گاه این چاپ بر روی پارچه خامی که هنوز دوخته نشده اعمال می ‌شود و گاهاً پس‌ از دوخت و تولید البسه توسط دستگاه دیجیتال بر روی هر قسمت از لباس که بخواهیم انجام می ‌شود.

با چاپ توسط دستگاه‌ های دیجیتال این امکان وجود دارد که الگوی چاپ یکسان را به‌ صورت مکرر تکرار کرد که بر روی رول پارچه و چه بر روی قطعاتی همچون تی ‌شرت، کوسن، پرده، رومیزی و غیره صورت می گیرد.

چاپی که توسط دستگاه انجام شود اغلب پایدار است و به ‌گونه‌ ای اعمال می‌ شود که رنگ ‌ها پس ‌از شستشو و یا با اصطکاک از بین نرفته و تحت تأثیر این عوامل کدر و محو نمی‌ شوند.

چاپ دیجیتال روی پارچه

تمامی دستگاه ‌های دیجیتالی که در بازار موجودند و برای چاپ روی پارچه طراحی و تولید شده ‌اند با دو تکنیک شناخته ‌شده کار می ‌کنند.

 این دستگاه ‌ها عمل چاپ فایل ‌های دیجیتال را با استفاده از چاپگر های جوهر افشان انجام می‌ دهند. این فرایندی مبتکرانه و جدید برای اعمال طرح و الگوهای سفارشی یک تصویر رایانه ‌ای بر روی متریال مورد نظر است.

همانگونه که اشاره شد دستگاه‌ های چاپ دیجیتال عمدتاً با دو روش موفق کار می‌کنند.

  • چاپ سابلیمیشن
  • چاپ مستقیم

فناوری حاکم بر این دو دستگاه یکسان است، اما هر کدام می ‌توانند بر روی بستر های متفاوتی چاپ کنند و همچنین فرآیند آماده ‌سازی و اعمال طراحی در آن‌ ها متفاوت است. اکنون که به‌ صورت کلی اطلاعاتی پایه در این خصوص کسب کرده ‌اید در ادامه به آموزش کار با دستگاه چاپ روی پارچه به هر دو روش موجود خواهیم پرداخت.

آموزش کار با دستگاه چاپ پارچه سابلیمیشن

مراحل انجام چاپ با دستگاه سابلیمیشن عبارتند از:

  • مرحله آماده‌ سازی طرح با نرم افزار

 آماده سازی طرحی که قرار است آن را بر روی پارچه چاپ کنید اولین قدمی است که باید بردارید. برای انجام آن در رایانه خود فرمت فایل طرح و عکس خود را با نرم‌ افزار RIP با فرمت  prt یا prn که برای دستگاه‌ های چاپ قابل ‌شناسایی است، در رایانه تغییر دهید و به دستگاه ارسال کنید. این برنامه مبدل تصاویر و طرح‌ های کاربر به زبان دستگاه چاپ است.

  • مرحله چاپ طرح روی کاغذ

در مرحله دوم کاغذ سابلیمیشن را برای اعمال طراحی درون دستگاه فیکس کنید. دستگاه با یک انعکاس آینه ‌ای فایل دیجیتال را روی کاغذ با مرکب سابلیمیشن چاپ می ‌کند.

 با عبور هد دستگاه از راست به چپ عمل جوهر افشانی بر روی کاغذ انجام می‌ شود و با حرکت رفت‌ و برگشت، طرح مد نظر روی کاغذ اعمال می‌ شود.

مرکب به‌ صورت لایه به ‌لایه روی کاغذ در تعدادی پالس معین قرار می ‌گیرد. اکنون نوبت آن رسیده که طرحی که روی کاغذ ایجاد و خشک‌ شده و به‌ صورت جامد در آمده بر روی بستر مورد نظر اعمال شود.

  • مرحله انتقال حرارتی

با استفاده از دستگاه پرس حرارتی کاغذی که حاوی طرحی است را بر روی پارچه قرار دهید و هم‌ زمان داخل دستگاه بگذارید. دما و زمان اعمال حرارت باید بنابر جنس متریال انتخاب شود. درب دستگاه را ببندید و پس از مدت زمان مناسب درب را باز کرده و کاغذ را بردارید.

  این دستگاه با اعمال فشار و حرارت شدید سبب می‌ شود مرکب طراحی که روی کاغذ حالت جامد بوده تصعید شده و به ‌صورت گازی‌ شکل در لایه‌ های زیرین پارچه و داخل آن نفوذ کند. بدین‌ صورت طرح روی پارچه تثبیت می‌ شود.

یاد آوری چند نکته در این خصوص خالی از لطف نیست.

کاغذ سابلیمیشن کاغذی مخصوص است و به گونه‌ ای طراحی‌ شده که در اثر اعمال فشار و گرما نمی ‌سوزد و می‌ تواند مرکب را بر روی خود نگه دارد بدون این ‌که مرکب حرکت کند. بنابر این تنها از این کاغذ ترانسفر برای این امر استفاده کرد.

حرارت دستگاه پرس بنا بر جنس و میزان ضخامت و تحمل دمای پارچه باید تنظیم شود که در دستگاه‌ های مختلف تنظیمات و مدت‌ زمان مخصوص و خود را دارد. در هنگام خرید اطلاعات جامع از سوی فروشنده باید دریافت شود.

کار با دستگاه پرس حرارتی

دستگاه‌ های پرس حرارتی در دو نوع الکتریکی و روغنی هستند.

 پرس حرارتی دستی که مخصوص اعمال حرارت بر روی قطعات بوده و مانند اتو پرس عمل می ‌کند، شامل دو صفحه نچسب بوده که به وسیله انرژی الکتریکی گرم می ‌شوند، با بسته شدن و اعمال فشار و ایجاد گرما سبب تکمیل فرآیند چاپ می ‌شوند.

دستگاه پرس حرارتی رول به رول مخصوص اعمال طراحی بر روی رول پارچه هستند.

 برای کار با آن باید به این صورت عمل کرد که رول کاغذ حاوی طرح مماس بر روی رول پارچه به دستگاه وارد کرد.

 یک غلتک توسط روغن داخلی گرما و حرارت یکسان و یکنواخت ایجاد می‌کند. این دو رول را به ‌هم فشار داده و با حرارتی که به آن ها می ‌دهد عمل پرس را تمام می ‌کند.

 سپس دو رول پارچه و رول کاغذ از دو سوی متفاوت جمع ‌آوری می ‌شوند.

 خوشبختانه تمامی فرآیند دستگاه‌ های سابلیمیشن و پرس حرارتی به ‌صورت اتومات انجام می ‌شود. بنابراین نگران نباشید اگر تجربه‌ انجام آن را ندارید خود دستگاه تنها با چند تنظیمات ساده تمامی مراحل را به‌ عهده دارد و در نهایت چاپی با کیفیت و ماندگار به شما تحویل می ‌دهد.

 نکته مهم در مورد چاپگر سابلیمیشن آن است که تنها از این دستگاه برای چاپ روی پارچه‌ های پلی استری و ترکیبات آن می ‌توان بهره برد. با گسترش و محبوبیت استفاده از پارچه ‌های پلی استر، چاپ سابلیمیشن نیز به‌ صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفته ‌است.

آموزش کار با دستگاه چاپ پارچه جوهر افشان

دستگاه چاپ مستقیم یا همان جوهر افشان بدین ‌صورت عمل می‌کند.

  • مرحله آماده‌ سازی پارچه

اکثر پارچه‌ های الیاف طبیعی برای رنگ‌ پذیری بهتر نیاز به یک مرحله آماده‌ سازی دارند. اعمال یک ‌لایه پوشش پرایمر بر روی این نوع پارچه‌ ها کمک می‌کند جوهر چاپی با ماندگاری و سهولت بالاتری در تار و پود پارچه نفوذ کرده و جذب شود. پرایمر مخصوص را بر روی پارچه اسپری کرده و اجازه دهید خشک شود.

  • مرحله آماده سازی طرح با نرم افزار

فایل مد نظر خود را با نرم‌ افزار RIP آماده کنید و به دستگاه ارسال کنید.

  • مرحله چاپ

رول پارچه درون دستگاه قرار دهید و بقیه عملیات را به دستگاه بسپارید. چاپگر دیجیتال با حرکت رفت ‌و برگشت طرح را اعمال می‌ کند. خشک کردن پارچه چاپ ‌شده توسط خشک‌کن و بخاری متصل به چاپگر رنگی را خشک می‌کند یک مرحله اضافی شستشو خشک کردن و اتو کشی برای حذف رنگ اضافه انجام می ‌شود.

 آخرین نکته در این خصوص این است که بدانید سرعت چاپ با این روش مقداری کند است.

همان ‌طور که بیان شد هر دوی این فرایند ها روش‌ های کنترل ‌شده و اتوماتیک است که برخی متغیر ها در کیفیت چاپ اثر می‌ گذارد.

 توجه به متغیرهایی که در زیر عنوان می ‌شود نتیجه را مشخص می‌ کند.

 طراحی، نوع پارچه، مدیریت رنگ، برند چاپگر، کیفیت هد دستگاه، جوهر و کاغذ که جزء ملزومات مهم هستند.

 اگر این متغیر ها درست مدیریت شوند بهترین نتیجه را از هر کدام از این دستگاه ‌های دیجیتال کسب خواهید کرد.

این مقاله توسط شرکت فبتاک برترین عرضه کننده دستگاه های چاپ پارچه در ایران و انواع ملزومات آن جهت آموزش کار با دستگاه چاپ روی پارچه تهیه شده است. برای اطلاعات بیشتر در هر زمینه ای از چاپ با کارشناسان و مشاوران فبتاک در تماس باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *