چاپ پارچه

چاپ پارچه

چاپ پارچه یک تکنیک جدید و به ‌روز در دنیای طراحی است. در حال حاضر تنوع طرح پارچه های موجود در بازار بسیار زیاد است چنانچه حتی طرح‌های موجود در بازار هم نتواند نظر شما را به خود جلب کند با این روش می‌توان طرح و نقشه موردنظر خود را بر روی انواع پارچه چاپ کنید.

همانطور که ممکن است بدانید امروزه بسیاری از وسایل منزل که با پارچه پوشانیده شده و دارای طرح های جذاب هستند با همین روش تولید شده اند. با استفاده از دستگاه چاپ پارچه می‌توان انواع شال، مانتو، کراوات، تی‌شرت، پیراهن، روبالشی، پرده، رومیزی، پارچه‌های مبلی و … را با طرح و سلیقه خود تولید کنید.

 مزایای چاپ با استفاده از دستگاه چاپ پارچه نسبت به سایر روش‌های سنتی بسیار زیاد است اما اگر بخواهیم چند مزیت ویژه را نام ببریم می‌توان به افزایش کیفیت، سرعت و تنوع در تولید اشاره کرد که نتیجه آن ورود پرقدرت ‌تر به بازار و توانایی رقابت با رقبای دیگر است.

در ادامه به بررسی هرآنچه که لازم است برای ورود به صنعت چاپ پارچه بدانید خواهیم پرداخت.

صنعت چاپ پارچه

در ارتباط با ورود به صنعت چاپ پارچه در ابتدا لازم به شناخت انواع پارچه است. هر چه پارچه با توجه جنس خود روش جداگانه‌ای برای چاپ دارد پس شناخت جنس پارچه از ملزومات این صنعت می‌باشد.

در ادامه مورد دیگری که باید به آن توجه کنید این است که قصد تولید چه محصولی، با چه جنسی و در چه تیراژی را دارید تا بتوان به بهترین دستگاه را انتخاب کنید.

انواع پارچه

همان‌طور که جنس زیر طرح برای هر نقاشی مهم است جنس پارچه موردنظر جهت چاپ نیز فاکتور مهمی است. پارچه‌ها به‌طورکلی به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم می‌شوند:

  • پارچه طبیعی

همان‌طور که از نام این نوع پارچه مشهود است الیاف آن از طبیعت گرفته ‌شده و انسان هیچ‌گونه دخالتی در به وجود آمدن آن ندارد. لازم به توضیح است پارچه طبیعی به دو دسته طبیعی گیاهی و طبیعی حیوانی تقسیم می‌شود. این نوع پارچه پرقدمت‌ترین نوع پارچه است.

  1. پارچه طبیعی گیاهی

این پارچه‌ها ابتدا از گیاهان ویژه‌ای گرفته می‌شود و پس‌از ریسندگی تبدیل به پارچه می‌شوند. مثلاً پنبه از گیاه پنبه، کتان از گیاه کتان و … گرفته می‌شود. انواع این پارچه‌ها از این نوع با نام‌های پنبه، کتان، کنف و … در بازار موجود هستند.

  1. پارچه طبیعی حیوانی

این نوع پارچه از پشم، مو و پوست حیوانات گرفته می‌شود و پس‌از انجام عمل پرداخت به پارچه تبدیل‌ می شود. این نوع پارچه‌ها شامل ترمه، ابریشم و پشم هستند. درفرآیند چاپ می‌توان از انواع پارچه‌های طبیعی استفاده کرد و به نتیجه مطلوب دست پیدا کرد. بسته به محصول مورد تولید می‌توان هرکدام از این نوع پارچه‌ها را مورداستفاده قرار داد.

  • پارچه مصنوعی

همان‌طور که مشخص است این نوع پارچه به وسیله انسان تولید شده‌است. در اواخر قرن نوزده با افزایش قیمت پارچه‌های طبیعی رفته‌رفته این نوع پارچه تولید و روانه بازار گردید. در ابتدا به دلیل ماهیت پلاستیک نوع پارچه‌ها با استقبال خوبی مواجه نشدند اما در حال حاضر با پیشرفت شیوه تولید این نوع پارچه به یکی از پارچه‌های محبوب صنعت طراحی و پوشک تبدیل گردیده‌است. این نوع پارچه‌ها شامل اکریل، پلی استر، نایلون، ریون، ویسکوز و … هستند.

برخی از تکنیک‌های چاپ اختصاصاً مربوط به این نوع جنس پارچه است. اگر این دو نوع از پارچه را جهت چاپ بخواهیم مقایسه کنیم به دلیل جذب بیشتر مایعات توسط پارچه طبیعی گزینه بهتری نسبت‌به نوع مصنوعی است. زیرا این نوع پارچه به دلیل ماهیت پلاستیکی که دارد بیشتر دافعه مایعات بوده و به‌خوبی رنگ را به خود نمی‌گیرد. اگرچه درحال‌حاضر دستگاه هاییی وجود دارند که چاپ برروی پارچه مصنوعی را به بهترین وجه انجام می‌دهند .

حال که درمورد پارچه‌های قابل چاپ به شناخت رسیدید، لازم است به شناخت روش و تکنیک‌های چاپ بپردازیم.

انواع روش چاپ برروی پارچه

تکنیک های مختلفی جهت چاپ بر روی انواع پارچه وجود دارد. در این مقاله به بررسی تعدادی از آن‌ها می‌پردازیم و مزیت و معایب هر کدام را بررسی خواهیم کرد.

چاپ دیجیتال

  • چاپ دیجیتال مستقیم (DTG)

در این روش طرح موردنظر ابتدا با استفاده از کامپیوتر طراحی‌شده و سپس با استفاده از پرینتر های مخصوص که از فناوری جوهر افشان استفاده می‌کند طرح را بر روی پارچه خود چاپ می‌کنیم. این روش مناسب پارچه‌های پنبه‌ای یا ترکیب پنبه و نخ است. با استفاده از چاپ دیجیتال مستقیم می‌توان انواع طرح را برای انواع تی‌شرت و هودی و غیره چاپ کرد.

استفاده از این تکنیک کیفیت محصول خروجی بسیار بالا، تفکیک رنگ‌ها بسیار خوب و زمان کوتاه چاپ را فراهم می آورد اما برای تهیه دستگاه‌های پرینتر مخصوص این روش لازم است هزینه بسیاری را نیز بپردازید.

  • چاپ سابلیمیشن

در این روش به دو دستگاه نیاز است. یکی پرینتر سابلیمیشن و دیگری کلندر سابلیمیشن.

طرح اولیه بر روی کاغذ سابلیمیشن توسط پلاتر چاپ می‌شود. سپس پارچه و طرح چاپ‌شده هم‌زمان وارد کلندر شده و غلطک ‌های کلندر با ایجاد حرارت باعث به وجود آمدن پدیده تصعید می‌شوند. تصعید سبب انتقال طرح به پارچه می‌شود. بهترین نوع پارچه برای این نوع از چاپ پارچه‌های پلی استری هستند. با این روش بر روی انواع محصولات همچون پارچه های رولی می‌توان چاپ انجام داد. کیفیت چاپ در این روش بسیار بالا می‌باشد و در تیراژهای بالا بهترین انتخاب است. پارچه هایی که بر اساس این تکنیک چاپ می‌شوند کیفیت مناسبی دارند و بعد از استفاده در مدت طولانی طرح از بین نخواهد رفت.

 چاپ حرارتی

در این روش از چاپ نیز به دو دستگاه نیاز است. یکی پرینتر سابلیمیشن و دیگری دستگاه پرس حرارتی. روش کار تقریباً مانند روش سابلیمیشن است، با این تفاوت که مناسب برای متریال قطعه به قطعه همچن روسری، شال، تی شرت و … است. در این روش طرح بعد از چاپ شدن بر روی کاغذ سابلیمینشن به همراه کاغذ بر روی صفحه پرس حرارتی قرار داده شده و با بستن پرس به دو صورت دستی و یا اتومات، طرح با استفاده از فشار و حرارت بر روی مدیا موردنظر چاپ می شود. انجام این روش نسبت‌به بقیه تکنیک‌ها آسان‌تر است و روی تمامی پارچه ها قابل اجراست.

چاپ دستی

از پرکاربردترین انواع روش های چاپ دستی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چاپ سیلک اسکرین

از قدیمی‌ترین تکنیک‌ های چاپ روش سیلک اسکرین است. در این روش یک توری درون قاب داریم.  قسمت‌هایی که نمی‌خواهیم طرحی منتقل شود را مسدود کرده و سپس قاب را بر روی پارچه قرار می‌دهیم و رنگ را بر روی قاب پخش کرده تا طرح به پارچ منتقل شود. این تکنیک یک روش انجام دستی است و هزینه انجام آن بسیار پایین‌تر از بقیه روش ها است. با این تکنیک تقریباً بر روی اکثر پارچه‌ها میتوان فرآیند چاپ را انجام داد، اما معایب آن شامل طولانی بودن مراحل قبل‌از چاپ، خرابی تعداد زیادی از چاپ‌ها و کم بودن تنوع رنگ مورد استفاده می شوند.

  • چاپ شابلونی

در این روش طرح اولیه به‌صورت شابلون بر روی فلز، چوب و نایلون درآورده می‌شود و سپس بر روی پارچه قرار داده و رنگ را بر روی پارچه پخش می‌کنیم .این تکنیک یکی از آسان‌ترین روش‌های چاپ است اما برای کارهایی با تعداد بالا مناسب نیست و ممکن است کیفیت دو طرح  مشابه با هم متفاوت باشد.

  • چاپ باسمه

این تکنیک که با عنوان چاپ نقش چوبی نیز شناخته می شود بدین گونه است که طرح موردنظر ابتدا مانند یک مهر بر روی چوب و یا ماده دیگر کنده‌کاری می‌شود، سپس این وسیله به رنگ آغشته شده و بعد به پارچه منتقل می‌شود. همان‌طور که مشخص است این روش هم آسان بوده اما محدودیت رنگ و زمان داشته و از سویی عدم موفقیت در قالبسازی مناسب باعث می‌شود که برای طرح‌ های پیچیده با رنگ‌های مختلف مناسب نباشد.

همانطور که توضیح داده شد اکثر روش های چاپ دستی به دلیل ضعف در انتقال طرح، مشقت و سختی کار و همچنین وقتگیر بودن جز روش های منسوخ شده اند و با پیشرفت دنیای چاپ جای خود را به صنعت چاپ دیجیتال داده اند. امروزه با ظهور دستگاه های چاپ دیجیتال میتوان هر طرحی را برای هر نوع محصولی بکار برد. کیفیت بالا،سرعت در انتقال طرح، تنوع دستگاه ها از جمله عواملی هستندکه ما را برای استفاده از آنان ترغیب میکنند. چراکه هزینه برای این نوع از دستگاه ها یک نوع سرمایه گذاری بلند مدت است.

توصیه می شود جهت مطالعه صنایعی که چاپ پارچه در آن ها کاربرد دارد اینجا را کلیک کنید.

مدیریت مجموعه فبتاک جهت پاسخ جامع به نیاز تمامی صنعتگران شاغل در حوزه صنعت چاپ کاملترین مجموعه دستگاه های چاپ پارچه و همچنین ملزومات چاپ را گردهم آورده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با تیم فنی تخصصی فبتاک با شماره 02188510060 تماس حاصل نمایید. کارشناسان ما پاسخگو و راهنمای شما عزیزان در خرید کاغذ سابلیمیشن و خرید مرکب سابلیمیشن و همچنین تمامی ماشین آلات صنعت چاپ هستند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *